vrijdag 17 september 2010

Zwoegen en zweten, deel 2

Niet iedereen weet wat er achter de schermen van een animatiefilm gebeurt. Velen kennen wel de opgeleukte making-off filmpjes waarin prettig gestoorde animatiemakers in een speeltuinachtige studio rond-dartelen. Maar dat is slechts de helft van de -ook nog eens Amerikaanse- waarheid. Natuurlijk lopen ook wij de hele dag met gekke hoedjes rond en is ons leven een groot mallotig feest in de ballenbak. Maar de ander helft is de noeste (en soms ietwat saaie) arbeid.

Vandaag: de scenarist.

'Schrijven is schrappen' zegt men.

Voor deze schrijver is het schrijven een redelijk eenzaam werkje. Er moet geconcentreerd gewerkt worden. Een scenario schrijven is iets waar ik mijzelf in verlies. Niet dat er een waas voor mijn ogen komt en ik in hemelse inspiratie de toetsen uit mijn laptop tik, maar ik duik er wel echt in. Personages spreken af en toe voor zichzelf zonder dat ik als schrijver zit te wachten op dialoog van hun kant en in mijn hoofd zijn scènes vaak allang klaar nog voor ik de kans heb ze op papier te krijgen. Je leeft als schrijver een beetje het avontuur terwijl je het schrijft. Het betekent ook dat je als schrijver vaak het overzicht kwijt raakt. En er is zoveel om mee rekening te houden! De structuur moet kloppen, de dialoog moet klinken, de personages moeten zich wel gedragen zoals ze bedacht zijn en het moet spannend blijven. Bepaalde specifieke dingen moeten in het script op het juiste moment ergens zijn, dag en nacht moet elkaar logisch opvolgen en .. nou ja.. te veel om op te noemen!

Maar schrijven is nog veel meer schaven, overleggen, analyseren, herschrijven, denken, uitproberen en puzzelen.

Stel je bij het schrijven (tikken, backspace, save, delete) een stoffige veertiger voor in een klein kamertje met uitzicht op de bosrand. Hij probeert zo goed mogelijk op papier te krijgen wat bedacht is. Door hem, maar vooral ook door anderen. Want het daadwerkelijke 'creëren' (de inspiratie!) is een team-effort. Regisseurs en producenten en professionele 'lezers' laten hun licht schijnen over elke versie. Visuele ideeën en inzichten ontstaan vaak op de storyboard tekentafel en bij de producenten op kantoor. Suggesties voor verbetering volgen uit scriptanalyses van de lezers en iedereen die betrokken is bij de film komt met vragen en kritiek. Aan mij als scenarist om dat alles bij elkaar te houden.

We zitten nu in de fase dat ik al een tijdje eigenlijk ben 'uitgeschreven'. Mijn grote ei is allang gelegd. Ik heb nog wel een hoop werk aan het scenario, maar mijn eenzame dagen zijn over. Of nu ja, de eenzame dagen van het scenario zijn over. Het scenario begint namelijk steeds meer een blauwdruk te worden. Ze krijgt gezelschap van tekeningen en bewegend beeld. Van stemmen en van kleur. De aandacht gaat nu meer en meer uit naar het storyboard. Maar hoe gaat dat dan?

Schrijven is tekenen.

In principe weten de regisseurs zich bij het maken van hun storyboard geconfronteerd met alle uitdagingen van het 'verfilmen'. Alleen beginnen ze er al echt aan. Nog voor de 'productie' echt in gang is gezet.
Men moet zich bezig houden met:
"Waar zetten we welke camera neer? Wie zien we wanneer en hoe in beeld?"
En omdat het animatie is ook met:
"wat voor soort gebouwen zijn het eigenlijk?"
Er is nog geen set, en soms speelt het zich niet eens af in de werkelijkheid dus ook dat moet geschetst worden.
"Valt hij op zijn kop of zijn rug? En komen er eigenlijk sterretjes om zijn hoofd?"
"Wat nou als hij dat niet zegt, maar er wel op deze manier bij kijkt?"
Regisseurs beginnen dus ook al met een stukje te acteren. Want dat is het echte grote verschil tussen een storyboard voor 'gewone' film en een animatiefilm: het storyboard van een animatiefilm omvat veel veeeeeel meer factoren en elementen. Het is niet enkel een steuntje voor de opname crew die er mee aan de slag gaat, het bevat ook al een relevant percentage van het acteerwerk! Dat storyboarden is dus ook tegelijkertijd een soort acteurs repetitie.

Schrijven is spelen.

Het storyboard ontstaat dan ook doordat de regisseurs zich gaan inleven in personages en vorm gaan geven aan de fysieke ruimte in het verhaal. Ze lopen als het ware rond in de ruimtes die ze zo gaan gebruiken. Dat proces is er één waar de regisseurs voortdurend dingen aan zichzelf vragen: 'waar is hij nu? Waar is de deur als hij dat doet? Kan hij dat zien? Hoe zou hij zich voelen als hij dat zo pàts voor zijn neus valt? Springt hij op of naar achter? Hoort hij hem niet veel eerder aankomen als hij daar staat? En als we hem om de hoek zetten? Als hij dat ziet, dan hoeft hij toch niet dat te zeggen?'
Het proces geeft inzicht in zaken die eerder vaak nog tussen de regels verstopt zaten.

Omdat we werken met een 'moving storyboard' waarbij mijn collega's op nogal ludieke wijze tijdelijk de stemmen hebben ingesproken, hoor je de dialogen ook al in hun context. Met de personages als een soort stramme mime-artiesten in beeld erbij. En de actie-scènes zijn al echt actievol. De dynamiek van de losse delen en het geheel wordt inleefbaar. Dankzij de daardoor verkregen inzichten heb ik hele scènes zien sneuvelen. Dat komt ook voor bij gewone film, maar dan gebeurt dat wel pas aan het eind van de rit in de montage. Deze scènes hoeven we dus niet te animeren! Sterker nog; ik krijg als schrijver de kans om de film al een beetje verfilmd te zien. Zo kan ik zien wat wel en niet werkt en kan het geheel dus aanpassen.

En dan heb ik enkel nog maar versie 1 en 2 gezien. Ik begrijp dat er nog een derde en vierde komt. Met steeds meer detail, steeds meer invulling van de stemmen en het beeld. Constant wordt er heen en weer gewerkt. Voor mij betekent die werkwijze dat ik als schrijver uit mijn woordjes moet kruipen en mee moet gaan kijken met het beeld. Leuk. Raar. Spannend.


Jan Eduards

Geen opmerkingen: