zondag 24 januari 2010

Zwoegen en zweten

Niet iedereen weet wat er achter de schermen van een animatiefilm gebeurt. Velen kennen wel de opgeleukte making-off filmpjes waarin prettig gestoorde animatiemakers in een speeltuinachtige studio rond-dartelen. Maar dat is slechts de helft van de waarheid. Natuurlijk lopen we de hele dag met gekke hoedjes rond en is ons leven een groot mallotig feest. Maar de ander helft is de noeste (soms ietwat saaie) arbeid.

Daarover volgt hier in de loop van de tijd af en toe een posting. Over het zwoegen en zweten.
Vandaag: de producent .. (gaaaap :-). 


De producent heeft deze weken gesprekken met mensen van de Nederlandse omroep, beleidsmakers van het Filmfonds, de distributeur, investeerders en de scenarist. Want waar is de producent op dit moment vooral mee bezig? Geld natuurlijk!

De filmproducent heeft namelijk helemaal niet zo'n groot fortuin als zijn sigaar doet vermoeden. En hij kan die film dus niet even voorschieten. Hij leent voor het maken van de film heel veel geld. Dat lenen gebeurt voor een groot deel van het Nederlands Fonds voor de Film. Dat is de liefste bank die er is; die vraagt geen rente en als je uiteindelijk het geld niet terug kan betalen, mag je het op lange termijn gewoon houden. Maar daarmee ben je er niet. Er moeten voor de realisering van een animatiefilm zoveel mensen voor zoveel maanden betaald worden, dat de producent ook de distributeur vooraf geld vraagt als voorschot op de kaartverkoop. En een omroep gaat duit in het zakje doen door te co-produceren (die koopt niet enkel de uitzendrechten maar ook een stukje eigendom van de film). 
Het klinkt allemaal zo makkelijk. Maar al die mensen die geld hebben, krijgen tientallen goede ideeën gepresenteerd en moeten dus kiezen. Aan ons als producent om de film - die nu nog slechts een raamwerk is - te 'verkopen' aan al die mensen. Laten zien dat onze film de leukste is, de beste investering is en het meeste publiek kan bereiken. 
Je bent als producent daarbij zeer afhankelijk van de smaak en visie van andere mensen. De een heeft helemaal geen zin in een film voor 4 - 8 jarigen. De ander zat er juist al jaren op te wachten. De een heeft net een Sinter-flop-film achter de rug, en zijn buurman heeft zijn geld al opgemaakt tot en met 2012 maar weer een ander is blij met een film die langer mee kan, omdat het animatie is. De ene persoon heeft een animatie-trauma opgelopen bij Bambi, de ander wil graag de eerste animatie speelfilm sinds 1984 mee produceren. En welke investeerdersgroep heeft het meeste geld over voor het gebruik van onze filmhelden op hun dieren-strooigoed verpakking? En wie zei dat er een crisis was? Zoeken, zoeken en praten, praten. 
Dus als mensen deze maanden vragen: "hoe gaat de productie? Lukt het? Komt het financieel rond?" Dan zeggen wij:
" We zijn er mee bezig ". 


Arnoud en Michiel

Geen opmerkingen: